Vaskapu Esztergom

Brilli Gyula menedékház

A Vaskapu turistaház 1914 áprilisa és júniusa között épült fel.

A menedékházat Brilli Gyuláról, az Esztergomi Turista Egyesület vezetőjéről nevezték el.

2012 decemberétől a turistaház felújítva fogadja az idelátogatókat.

KDOP-2.1.1/G-11-2011-0031

Vaskapu menedékház turisztikai fejlesztése

pályázat


A pályázattal megvalósult a helyi építészeti örökség védelem alatt álló menedékház

felújítása, és környékének felvirágoztatása.

A fejlesztés olyan elemekből áll, mint vendéglátóegység kialakítása, állatsimogató létrehozása, pihenő jurtasátrak felállítása, panorámás élményterasz megteremtése, melegvizes fürdődézsák telepítése, valamint munkahelyteremtés.

A projekt 50%-os támogatottság mellett 2012 decemberére valósult meg.


A Vaskapu története

A Vaskapu csúcsán álló helyi építészeti örökség védelem alatt álló menedékház 1914 áprilisában épült.
Brilli Gyula könyöradományokból építtette, emlékül a menedékház mai nevét róla kapta. Kezdetben a Magyar turista egyesületé volt, de a rendszerváltások eredménye képen most a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonában van. 1986 környékén a folyamatosan bővülő turistaház állaga leromlott, így a tulajdonos azt újjá építette. Akkor nyerte el jelenlegi formáját.

Az immár megújult menedékház alsó szintjén egy korszerű melegkonyhát, kiszolgáló pultot és egy étkezőt alakítottak ki. Az emeleti részben egy szolgálati lakás kapott helyet. 1992-ben a Pilisi Parkerdő zrt. bérbe adta a menedékházat a Budapesti Természetbarát Sportszövetségnek (BTSSZ).
Azonban a kezdetben kellemes hangulatú turista ház a sorozatosan rosszul megválasztott üzemeltetőnek köszönhetően egy nem arra méltó bánásmódban részesült. Éjszakai szórakozóhelyként üzemelt és sajnos állaga ismét hamar megromlott. A tulajdonos a nem megfelelő üzemeltetésért szerződést bontott a BTSSZ-el és pert indított az üzemeltetési jogok visszaszerzéséért. Sajnos a hosszú eljárásnak köszönhetően a Turista ház felügyelet nélkül maradt.
A hét évnyi pereskedést végül a Pilis Parkerdő zrt. sikeresen megnyerte, és az addigra teljesen állagát veszített Menedékházat újra jogszerűen kezelésbe vehette. 2011-ben többszöri tárgyalásokat követően sikerült megfelelő bérleti szerződést kötni helyi vállalkozással.

Alapvető cél a menedékház felújítása és eredeti rendeltetési funkcióinak visszaállítása, teljeskörű üzemeltetése, környezetének helyreállítása, ezzel együtt természeti értékeink lokális védelme volt. A szerződést követően a vállalkozó turisztikai pályázatot nyert, mely hozzásegítette egyéb kiegészítő szolgáltatások telepítését és a közkedvelt menedékházat teljes felújítását.

2012 decemberében a munkák befejeződtek és az Esztergomi Brilli Gyula Menedékház újból fogadja minden kedves látogatóját.

© 2012 Vaskapu Esztergom|  Telefon: +36 30 335 3325 |  E-mail: info@vaskapuesztergom.hu                Főoldal|Információk|Galéria|Kapcsolat